Ve dvoutýdenním termínu programu SAR-EL v září 2016 jsem byl umístěn do jeho páteřní základny "komunikační techniky" s lepším zázemím a denně kontrolovaných WC a umýváren. K dispozici měla naše skupina dobrovoníků 3-4 místné ubytovací jednotky s klimatizací, v jedné z nichž jsem byl dokonce ubytován luxusně sám.

 

V naší skupině bylo 6 žen a 7 mužů (5xUSA, 3xČR, 2xItálie, 1xNěmecko, 1xKanada, 1xNorsko). Základna měla příjemné prostředí se stromy a s přírodní i umělou právou.

Mezi nejzajímavější stromy, které jsem zde i vůbec viděl patřil i tzv. "Flame tree - Delonix královská" na cestě mezi ubytovacími jednotkami a naším pracovištěm, kde parkovaly i charakteristické vozy komunikační techniky.

Naší prací v "komunikační laboratoři" byla (de)montáž dvou součástí. Nefunkční nebo opravitelně vyzmetkované "univerzální antény" a "odpružené držáky antén" jsme rozmontovávali, zachraňovali použitelné součástky a s jinými novými součástkami dané dvě součásti zkompletovávali.

Po dopoleních a odpoledních cca 3h směnách, probíhaly večer cca 1h aktivity moderované madrichami (vojačky zodpovědné za skupiny dobrovolníků SAR-EL) s různými vzdělávacími tématy - abeceda, slang, symbolika v izraelské armádě, geografie, fráze...

Víkendy jsou v Izraeli pátek-sobota a ve čtvrtek, kdy už základna účastí vojáků připomíná pátek na českých univerzitních kolejích, bylo u ranního vyvěšování vlajky a zpěvu hymny vždy nejvíce vojáků a své místo pro nástup si zajišťovali svými barety. Víkendy pak dobrovolníci SAR-EL také tráví mimo základny - zpravidla na vojenské ubytovně v centru TEL AVIVu se zajištěnými 3 jídly denně a wifi.

Až na vysoké ceny v Izraeli (nejrozšířenější pivo Goldstar za cca 29,- NIS / cca 180,- Kč) je Tel Aviv po všech stránkách nádherná metropole, kde vedle historických i moderních částí či pláží jsou zde i světové kulturní perly - jako domovská scéna Batsheva dance company.

Díky příhodné kolizi termínů jsem tak zde mohl vidět jejich představení "Last work" (100,- NIS / cca 600,- Kč) a "DecaDance" (100,- NIS / cca 600,- Kč; videozáznam zde) od jednoho z nejlepších světových choreografů Ohada Naharina (autora pohybového jazyku Gaga).

Současně zde byl i na tradičním kulturním místě "staré vlakové zastávce Tel Aviv" beerfest, kde mezi cca 30 stánky byli 3 zástupci z ČR s prezentací a prodejem piv značek Kozel, Pilsner Urquell, Budvar a Bernard.

Závěrem lze ještě díky zkušenostem a teplotou moře během březnového a zářijového počasí doporučit nejideálnější termíny návštěv Izraele na: konec března a duben + konec září a říjen (přičemž tomu odpovídající termíny programu SAR-EL jsou: 26.3. až 6.4.2017; 23.4. až 27.4.2017; 7.5. až 25.5.2017; 22.10. až 9.11.2017).

 

Čtěte na podobné téma:

Českým dobrovolníkem v izraelské armádě: program SAR-EL v 3/2016

SAR-EL: Cizinecký, nebojový a pomocně-technický sbor izraelské armády

Slangové výrazy a přezdívky v armádě Izraelských Obranných Sil