Cíle programu SAR-EL jsou podpora židovské kontinuity, vytvoření kulturní a vzdělávací výměny mezi diasporou (Židy mimo Israel) a Izraelem, partnerství s ne-židovskými podporovateli Izraele v oboustranně prospěšné zkušenosti, přičemž k dosažení těchto cílů jsou podporováni dobrovolníci z celého světa, aby přišli do Izraele na několik týdnů na práci v nemocnicích, na práci v zařízeních izraelských obranných síl, absolvovali komentované prohlídky zajímavých míst v Izraeli, absolvovali přednášky o židovských a izraelských tématech s šabat pohoštěním.

Program SAR-EL má v 25 zemích přímo své kontaktní místo a vlastní webové prezentace jsou v AustráliiBelgiiIzraeliFranciiKanaděNizozemíNorsku a USA. V roce 2015 se podle statistik programu zúžastnilo 3469 lidí z 65 zemí a z toho 31 z České republiky (16. místo podle počtu účastníků).

Orientační finanční náklady pro účastníka z ČR jsou: cca 5,5 až cca 8,5 tisíc Kč za zpáteční letenku, cca 500,- Kč za administrativní poplatek, cca 500,- Kč za pojištění a dle osobního utrácení cca 2,5 až cca 8 tisíc Kč kapesného, tzn. celkem 9 až 20 tisíc Kč.

Popis českých zkušeností z programu SAR-EL lze nalést v několika článcích jako Sar-El program - dobrovolnická práce v Izraelské armádě z března 2012, Je Češka a slouží Izraeli z ledna 2014 či Izrael posledních týdnů očima účastníka programu SAR EL z ledna 2015. Přičemž průřezovou fotogalerii, z jeden týden trvajícího pobytu účastníka z USA, lze nalést na Danny's week with Sar-el z května 2013. Na YouTube je také i množství videí jako např.: Volunteers for IsraelSAR-EL BATZAP 2012 ZDF ISRAEL IDF VOLUNTEER PROGRAMSar-El / VFI Video2014 Israel: Sar El (Matzrap) či SAREL VOLUNTEERS AND THE IDF GIRLS.

 

Obecně se tak dá o tomto programu zkratkovitě hovořit jako od "služba v Izraelské armádě" po "izraelští PTPáci", ale nejvýztižnějším pojmenováním je dle mého názoru "Cizinecký, nebojový a pomocně-technický sbor izraelské armády." Dle určené vojenské základny lze být jak v Tel Avivu, tak i v cca 15km vzdálenosti od hranic.

Závěrem tak lze shrnout, že pokud splňujete podmínky programu SAR-EL jako věk 17 až 80+ let, máte dobrý zdravotní tělesný a duševní stav, máte čistý trestný rejstřík, dobrou znalost anglického jazyka nebo hebrejštiny/ivritu a ztotožňujete se s cíly SAR-EL a chcete zažít za 9 až 20 tisíc Kč jeden až tři týdny s "all inclusive" ubytováním zdarma ve všední dny s třemi místními jídly denně na vojenské základně s cca 10x3h pracovními směnami za týden a jeden či dva víkendy s ubytováním zdarma bez stravy, na k tomu určené ubytovně v Tel Avivu, s několika turistickými výlety zdarma a večerními tématickými programy ve skupině s cca 12 až 30 lidmi z cca 65 různých zemí pod vedením izraelských vojáků/vojaček (madrich/madricha), tak je toto příležitost i pro vás - sloužit pro Izrael, jedinému demokratickému státu na blízkém východě.

A na úplný závěr je vhodné uvést slova prezidenta České republiky Miloše Zemana pronesená před rokem (2.3.2015) na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti ve Washingtonu: "...Now we all must say 'I am Jew'...Your discrimination is our discrimination, your victims are our victims..." (Nyní všichni musíme říct. Jsem Žid...vaše diskriminace je naše diskriminace, vaše oběti, jsou naše oběti...)

 

Čtěte na podobné téma:

Izrael 2015: Rady, zážitky a cestovní zkušenosti

Kniha "Start-up nation: Příběh izraelského hospodářského zázraku"

Armáda ČR po vzoru Švýcarska, Izraele a Taiwanu

Izraelský premiér Netanyahu: „Evropa a zbytek světa musí dnes povstat spolu s námi“!