Oriana Fellaci (1929-2006) byla ateistickou provokativní italskou novinářkou a spisovatelkou s velmi osobitými názory. Měla jasný postoj k islámu na základě vlastních velkých cestovatelských zkušeností, kdy samotnou diskusi se zeměmi islámského světa považovala za nemožnou a zbytečnou. Její prohlášení „Bylo by iluzorní se domnívat, že je dobrý islám a zlý islám, a nepochopit, že islám je pouze jediný...a to naprosto proti jakémukoli rozumu“ vyvolalo vlny nesouhlasů a soudní proces.

Její knihy Hněv a hrdost (2001) a Síla rozumu (2004) se staly bestsellery a byly přeloženy do více než 20 jazyků. Jako jediná novinářka uskutečnila rozhovor s iránským vůdcem Chomejným, který tak rozšířil řady významných osobností se kterými své ostré rozhovory uskutečnila, mezi něž také patřili Dalajláma, Kissinger, Kaddáfí, Fellini, Arafat, Hitchcock, Connery nebo Walesa.

Mezi její další citáty patří:

1) Mojí zbraní jako vojáka je zbraň pravdy.

2) Hnací silou života je odvaha. A odvaha má mnoho tváří.

3) Žijeme ve věku bez vůdců. Přestali jsme mít vůdce na konci 20. století.

4) Byla jsem malá holka, když jsem bojovala jako partyzánka proti nacismu a fašismu - Nechtěla jsem zabít člověka. Nejsem schopna zabít člověka. Chtěla jsem zabít tyrana.

5) Ať už pochází od despotického panovníka nebo zvoleného prezidenta, od vražedného generála nebo milovaného vůdce, vidím moc jako nelidský a nenávistný fenomén.

6) Jsem známa svým životem stráveným v boji za svobodu a svoboda zahrnuje i svobodu náboženského vyznání.

7) Musíme zaujímat postoje. Naše slabost na Západě se rodí z faktu takzvané "objektivity". Objektivita neexistuje! - nemůže existovat ... To slovo je pokrytectví, které lže, že pravda zůstává ve středu. Ne, vážení, někdy pravda bývá pouze na jedné straně.

 

8) V okamžiku, kdy se vzdáte svých zásad a svých hodnot, jste mrtví, vaše kultura je mrtvá, vaše civilizace je mrtvá. Tečka.

9) Žádná civilizace, žádná kultura, nemůže přežít bez vášně a nemůže být zachráněna bez vášně.

10) Muslimové odmítají naši kulturu a snaží se nám vnutit kulturu svoji. To odmítám a není to jen mojí povinností k mé kultuře, je to z důvodu mých hodnot, mých zásad, mé civilizaci.

11) Hájím právo Izraele na existenci a bránit se, aby nedovolil, že by došlo k druhému vyhlazování. Jsem znechucena antisemitismem mnoha Italů a mnoha Evropanů.

12) Považuji za ostudné, že na téměř všech evropských univerzitách jsou sponzorováni palestinští studenti a přiživují antisemitismus.

13) Evropa již není Evropou, je to Eurabia, kolonie islámu, kde islámská invaze nepostupuje pouze ve smyslu fyzickém a tělesném, ale také ve smyslu duševním a kulturním.

14) Se zvýšující se přítomností muslimů v Itálii a v Evropě dochází přímo úměrně k našim ztrátám svobod.

 

Čtěte na podobné téma:

Citáty Salmana Rushdieho o svobodě slova a islámu