V neděli 26.9.2010 se Elin Krantz (1983) vracela kolem čtvrté ráno domů do čtvrti Hisingen v severozápadní části švédského Gotheburgu. Cestovala tramvají č.5 z nočního klubu Valand a její poslední kamarád vystoupil o několik zastávek dříve na zastávce Hjalmar Brantingsplatsen, kde do tramvaje nastoupil také etiopský imigrant Ephrem Tadele Yohannes (1987).

Kamery v tramvaji zachytily, že se s ní pokusil navázat kontakt, ale ona jej ignorovala. Když pak z ní Elin na zastávce Temperaturgatan vystoupila, tak ji následoval a vystoupil také. Co už kamery nezachytily bylo, že ji poté přepadl, zatáhl do lesoparku v Länsmansgården a jedním z nebrutálnějších způsobů, co si lze představit, ji znásilnil a zavraždil. Byla zasažena a zkopána takovou silou, že její mozek utrpěl permanentní poškození. Podle prokurátora byla během znásilnění silně škrcena a nakonec zasypána hromadou kamení. Její tělo pak bylo nalezeno na druhý den kolem osmé hodiny večer.

Kamery v tramvaji daly jasnou indicii kudy vyšetřování vést. Vyšetřovatelé poté našli také DNA Elin Krantz na těle Ephrema Tadeleho Yohannese a po 72 dnech po jeho zatčení přestal mlčet a začal policii tvrdit, že tento čin byl spácháný dvěma jinými muži a on že jen slyšel její volání o pomoc a šel jí na pomoc, ale byl příliš vyděšený, aby zasáhl. 

V březnu 2011 byl Yohannes obviněn z vraždy a znásilnění s přitěžujícími okolnostmi a následně odsouzen k 16 rokům ve vězení, přičemž po propuštění má být vyhoštěn zpět do Etiopie. Yohannes z ní emigroval nejdříve do Virginie v USA, kde spáchal několik zločinů a byl odsouzen ke 13 měsícům vězení. Po svatbě s ženou z Etiopie se pak společně vydali do Švédska a jak vyšlo později najevo, tak v osudný večer oslavoval narozeniny své dcery. 

Některé komentáře to nazývají jako "ironie osudu" nebo že "revoluce začíná požírat vlastní děti", protože Elin Krantz nejenže sama podporovala imigraci ze zemí třetího světa do Švédska, byla členkou FB skupiny "We like diversity/Máme rádi rozmanitost" a označovala se za multikulturalistku, ale také hrála v klipu Blanda Upp/Mix it Up/Namixuj to. Tento klip byl financován švédskou vládou, zpívá se v něm "vpusť si mezi nohy žlutého...vpusť si mezi nohy černého" a kde to ona sama při zpěvu švédské hymny předvádí.

 

Brutálních znásilnění ve Švédsku přibývá a aktuálně je na druhém místě na světovém seznamu zemí ve znásilněních. Oproti roku 1975, kdy bylo policii hlášeno 421 znásilnění, vzrostl tento počet v roce 2014 na 6620. Tento nárůst o 1472% časově sice odpovídá nárůstu imigrantů, ale je švédskou vládou oficiálně zdůvodňován jinými faktory - viz Švédsko: Znásilněné hlavní město západu.

 

 RIP Elin Krantz (1983 - 2010)

 

 

Pozn. (2.7.2015): Jelikož se v komentářích ke článku na různých webech objevuje tvrzení, že jde o hoax a že dívka ve vidoeklipu je Michaela Eklund a že jsem si to měl ověřit, tak musím doplnit, že na tuto informaci jsem při zjišťování narazil také, ale místo okamžitého závěru, že jde o hoax jsem ověřovat dál a zjistil, že žádné bližší informace o ní nejsou. Že existuje jen jedna její fotka a odkazy, které nikam nesměřují nebo na jmenovkyně a není to ona. To je vysvětlováno tvrzením, že byla obtěžována rasisty/neonacisty atd a tak proto již na webu nejde blíže dohledat. Že to je Michaela Eklund, tak také může být hoax stejně jako že to je Elin Krantz. Jelikož je toto 5 let stará událost a toto by tak byl hoax rozměrů, že by si to jak nezávislí odhalující hoaxy, tak obhájci multikulturalismu nenechali ujít a poukázali na to, tak jsem se v tomto případě držel v mezích citátu z Jistě, pane ministře: "Nevěřte ničemu co nebylo úředně popřeno".