Lidé se stále více stěhují do měst, developeři staví malé byty bez úložných prostor, ceny bydlení a kanceláří stoupají. Díky tomu se v západní Evropě rozjíždí pronájem miniskladů. Ve Spojených státech je to už desítky let běžný způsob, jak si uložit věci, které lidé nebo firmy nepotřebují každý den. V Česku nyní rozjíždí koncept tzv. samoskladování druhá firma - Perfect Storage.

V Česku otevřela první minisklady na začátku tisíciletí norská společnost City Self Storage. Před dvěma lety pak svůj tuzemský byznys prodala kanadské firmě Less Mess Storage, kteří nyní provozují tři pobočky v Praze a dvě ve Varšavě. Kromě toho v tuzemsku existují ještě další společnosti, které nabízejí například pronájem malých skladů ve formě kontejnerů, jako je Flexi sklady v Brně, nebo Můj sklad u Olomouce, který provozuje koncept self storage v rámci velké haly. 

České manažerky City Self Storage po odchodu jejich skandinávského zaměstnavatele z tuzemského trhu zvažovaly, že rozjedou vlastní byznys. Letos na podzim se jim to s pomocí investorů z Equity Solutions povedlo a do dvou let plánují rozšíření sítě Perfect Storage ze současných dvou poboček v Praze na pět.

Vycházejí z toho, že trh je zatím volný a o koncept miniskladů je zájem. V pražských Vysočanech se prostory po dvou měsících od otevření naplnily téměř z poloviny a příští rok by se měla obsazenost vyšplhat až na 90 procent.

„Je tady velký prostor pro development a my věříme, že se u nás tento byznys bude rozvíjet tak, jak se rozvíjel v posledních letech v západní Evropě,“ říká ředitelka Perfect Storage Soňa Fialová s tím, že strategií firmy není výstavba velkých skladových center, ale budování více menších poboček. Zaměřovat se přitom bude zatím jen na Prahu.

Perfect Storage nabízí v Holešovicích a Vysočanech kolem čtyř stovek kójí ve velikostech od půl do dvaceti metrů čtverečních, ke kterým mají nájemci přístup bez omezení po celý rok. Nejkratší doba pronájmu je jeden měsíc a ceny se pohybují kolem 350 korun na metr čtvereční, přičemž s velikostí prostoru cena klesá.

Půl metru na člověka

Sítě samoskladování začaly vznikat v 50. letech minulého století v USA. Nyní je tam asi 53 tisíc poboček, na jednoho obyvatele připadá průměrně kóje o velikosti více než půl metru čtverečního a v tomto byznysu se protočí asi 30 miliard dolarů ročně.

Z Ameriky se pak minisklady v 80. letech rozšířily do Evropy, kde je v současnosti přibližně 2600 poboček o rozloze 205 milionů metrů čtverečních, nejvíc ve Velké Británii, Nizozemsku, Francii nebo Španělsku. Naopak ve střední a východní Evropě se samoskladování zatím příliš nerozšířilo, podle loňských čísel je nejvíce poboček v Litvě, jinak se ale počty pohybují v jednotkách.

„Z 80 procent jsou naši zákazníci z privátního sektoru a sklady používají například během rekonstrukce, při cestě do zahraničí nebo na uskladnění sezónních a sportovních věcí. Firemní klientela využívá naše sklady zejména na úschovu zboží. Vzhledem k poloze holešovické pobočky předpokládáme posílení právě firemní klientely,“ uvádí Soňa Fialová s tím, že v zahraničí je tento poměr podobný.

Dvě pobočky Perfect Storage nyní zabírají asi 1400 metrů čtverečních a během první poloviny příštího roku by mohla mít dvojnásobnou plochu. Jejich výhodou je jednak napojení kójí na zabezpečovací systém a také kontrolovaná teplota prostor. Sklady tak využívají například prodejci vína, ale také farmaceutické společnosti, živnostníci nebo notářské kanceláře.

Firemní zákazníci v nich nejčastěji uskladňují dokumenty, zboží, materiál nebo reklamní předměty. Privátní klienti pak minisklady využívají například k uložení věcí při stěhování či rekonstrukci, při delší cestě do zahraničí nebo na uskladnění sportovního vybavení a sbírek. Průměrně si zákazníci pronajímají něco přes tři metry čtvereční. Vzhledem k výšce kójí 2,4 metru ale potřebu prostoru spíš přeceňují.

Související