Paříž a její široké okolí postihla nejhorší zimní smogová situace za posledních deset let. Podle agentury AFP to ve středu oznámil francouzský úřad pro kontrolu kvality ovzduší Airparif. Zlepšení situace by mělo přinést mimo jiné opatření, na jehož základě ve středu nemohou do ulic vyjet auta se sudými čísly na poznávací značce. Hromadná doprava je ale zdarma.

Smog sužuje francouzskou metropoli už od pátku. V pondělí radnice snížila nejvyšší povolenou rychlost a nákladním vozům nad 3,5 tuny zakázala vjezd do města úplně.

Takzvanou střídavou dopravu, tedy omezení provozu osobních automobilů na základě jejich čísla na poznávací značce, chtěla pařížská radnice zavést už v pondělí, nakonec k tomuto kroku kvůli odporu policie přistoupila až v úterý. Tento způsob zlepšování ovzduší Paříž už v minulosti několikrát využila, naposledy loni v březnu. V lichý den při něm mohou vyjíždět jen auta s lichým číslem poznávací značky a v sudý jen se sudým.

Podle zpravodajského webu France Info výjimka ze střídavé dopravy platí pro vozy, v nichž cestují alespoň tři lidé. Omezení se nevztahuje ani na elektrická a hybridní auta a výjimku mají i hasiči, záchranářské vozy a některé další automobily.

Znečištění ovzduší způsobuje každý rok v zimě především silniční doprava, zvlášť vozidla s naftovými motory, topení, ale i zemědělské hnojení, uvedlo již dříve sdružení Airparif, které je pověřeno kontrolou kvality vzduchu v regionu Ile-de-France, v němž Paříž leží.