Angela Davis (*1944) je americká politická aktivistka, akademička a spisovatelka. Byla představitelkou Komunistické strany USA a 2x její kandidátkou na více-prezidentku. Měla blízké vazby na anti-kapitalistické „Černé pantery“. Zajímá se o práva vězňů a spoluzaložila organizaci „Kritický odpor“ prosazující zrušení vězeňsko-průmyslových komplexů. Byla profesorkou na Kalifornské univerzitě a ředitelkou pro Feministická studia. Zažila zkušenost z vazby díky soudnímu procesu kvůli podezření ze spoluviny za zabití 4 lidí zbraněmi které byly registrovány na ni. Mezi její citáty patří:

- Co tato země potřebuje, je více nezaměstnaných politiků.

- Musíme mluvit o osvobozování myslí stejně jako o osvobozování společností.

- Jsme si vědomi toho, že cesta ke svobodě byla vždy lemována smrtí.

- Věznice jsou navrženy tak, aby zlomily lidské bytosti a změnili populaci na exempláře v ZOO - poslušné vůči našim ošetřovatelům, ale nebezpečným k sobě navzájem.

- Už dál neakceptuji věci, které nemohu změnit. Měním věci, které nemohu akceptovat.

- Musíte se chovat, jako by bylo možné radikálně změnit svět. A musíte to dělat pořád.

- Když děti navštěvují školy, které kladou větší důraz na disciplínu a bezpečnost než na znalosti a intelektuální rozvoj, navštěvují přípravné školy na vězení.

- Věznicemi nezmizí sociální problémy, zmizí lidské bytosti. Bezdomovectví, nezaměstnanost, drogová závislost, duševní nemoci a negramotnost jsou jen některé z problémů, které zmizí z veřejného dohledu, když jsou lidé s nimi odsunuti do klecí.

- Revoluce je vážnou věcí, nejvážnější věcí v životě revolucionáře. Když se člověk pustí do boje, musí to být po zbytek života.

- Pokud si přijdou pro mě ráno, tak si pro vás přijdou večer.

- Radikální, prostě znamená "uchopit věci u kořene."

 

     

Assata Shakur (*1947) je černošská aktivistka, bývalá členka extrémně levicových „Černých panterů“ a anti-kapitalistické „Černošské osvobozenecké armády“. Byla odsouzena za vraždu vojáka a z vězení utekla na Kubu, kde získala politický azyl. Za její dopadení jako teroristky je stále vypsaná odměna 2 milionů dolarů. Mezi její citáty patří:

- Nikdo na světě, nikdo v historii, nikdy nezískal svou svobodu tím, že by apeloval na smysl pro morálku u lidí, kteří je utlačovali.

- Musíme být zbraněmi hromadného tvoření, zbraněmi hromadné lásky. Nestačí jen změnit systém. Musíme se změnit sami.

- Je naší povinností bojovat za naši svobodu. Je naší povinností vyhrát. Musíme se navzájem milovat a navzájem se podporovat. Nemáme co ztratit, jen své řetězy.

- Lidé si zvyknou na cokoliv. Čím méně přemýšlíte o svém útlaku, tím více jste vůči němu tolerantní. Za chvíli si lidé prostě myslí, že útlak je normální stav věcí. Ale aby jste se stali svobodnými, musíte si plně uvědomit, že jste otrok.

- Mír je vzácný dar. Mír v duši, klidný spánek a klidný duch jsou všechno luxusem, který si pár rebelů nikdy nemůže dovolit.

- Vyhlásila jsem válku bohatým, kteří prosperují z naší chudoby, politikům, kteří nám lžou s úsměvem na tváři a všem bezduchým, bezcitným robotům, kteří je a jejich majetek chrání.

- Černošští revolucionáři nepadají z nebe. Jsme vytvářeni díky našim podmínkám. Tvarováni naším útlakem.

- Nikdo se nechystá dát vám vzdělání, které potřebujete pro jejich svržení.

- Tam, kde je útlak, bude i odpor.

- Jsme těhotní se svobodou.

  

Čtěte na podobné téma:

Citáty osvobozené otrokyně a otroky osvobozující Harriet Tubman

20 vládních komunistických stran dneška,řídící 30% světové populace

Iráčan na sněmu komunistické strany USA2014:absurdní pro nesvobodné