Muslimové v Malajsii se nesmí dotýkat psů, kteří jsou považováni za "haram" (hřích) v islámu. Fotka dívky pobouřila organizaci Badan Bertindak Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP). 
Mohamed Hafiz Mohamed Nordin, vedoucí dané organizace, tlačí na Náboženské oddělení státu Penang (JAIPP), aby přijalo příslušná opatření proti mladé dívce.

V červenci 2013 web Malajský Mail Online vysvětlil, proč video na facebooku s mužem se svými třemi psy podněcuje pobouření v muslimských národech: Hlavní citlivou otázkou týkající se psa je otázka čistoty. Čtyři hlavní školy islámského práva se liší v otázce čistoty psa. Někteří odborníci zejména v Shafi'i a Hanbali právních školách, věří, že psi jsou nečistí. Proto, pokud se osoba dotkne psa nebo je psem olíznuta, tak musí umýt danou část těla nebo oblečení před modlitbou. Máliki právní škola vůbec nepovažuje psi za nečisté. Hanafi právní škola považuje sliny psů za nečisté. Proto je potřeba před modlidbou vyprat nebo očistit pouze tu část těla nebo oblečení, kterých se sliny psa dotkly. Většina muslimů v Malajsii se řídí Shafi'i právní školou. Mohou považovat psy za nečisté, s potřebou umývání a současně musí respektovat jiné názory v ostatních právních školách, které považují psy za čisté.

V říjnu 2014 Syed Azmi Alhabshi zorganizoval událost "Chci se dotknout psa" umožňující muslimům, aby se seznámili se zvířaty. Konzervativnější muslimové chtějí, aby se všichni muslimové zvířeti zcela vyhýbali, ale umírnění muslimové věří, že lidé by se měli vyhýbat pouze čumáku a tlamě, které jsou považovány za zvláště nečisté. I když se akce zúčastnilo více než 1000 lidí, tak Alhabshi obdržel řadu výhrůžek smrtí on-line cestou kvůli této akci. Lidé rozšiřovali jeho telefonní číslo, zatímco jiní prohlašovali, že "je křesťanem v přestrojení."

Skupina Perkasa prohlašuje, že se lidé oddávají zlozvykům, jakými jsou například "festivaly, na nichž konzumují alkohol nebo se mazlí se psi“ a tím jsou zodpovědní za tornáda v zemi. "Co způsobilo, že tornáda mají zájem na příchod do této země, po tom všem, když nikdy o ni neměly zájem a přišly" zveřejnila skupina na Facebooku. "V minulosti jsme je jen slyšely, když udeřily v Jihočínském moři a dokonce když udeřily, tak ve Vietnamu nebo na Filipínách. Může to mít co do činění s rozšiřováním neřestí, jako jsou centra hazardních her, prostituce, festivaly s pivem a mazlením psů, co sem tornáda láká?" Facebookoví uživatelé zcela souhlasili s hodnocením této skupiny o příčinách tornád. "Když se neřesti rozšiřují, pak Alláh rozpoutává svůj hněv," napsal Mohd Azizan Ismail. "Pokud si zahrávají s islámem, ti, kdo tvrdí, že reprezentují náboženství, tak pak katastrofy budou ještě větší."

 

Zdroj: http://www.breitbart.com/national-security/2015/03/13/malaysian-islamic-group-calls-for-legal-action-against-girl-for-holding-dog/