Drazí přátelé,

zachovávání si vzpomínky na holocaust je dnes důležitější než kdy jindy. Pro toto období ožívajícího a někdy i násilného antisemitismu. Je to vzpomínková slavnost, jako je tato, která nám všem připomíná, kam nejstarší a nejtrvalejší nenávist může vést. Bohužel v Evropě i jinde, jsou Židé opět terčem jen proto, že jsou Židé. Po celém světě žijí židovské komunity ve stále větším strachu. Vidíme antisemitismus namířený proti jednotlivým Židům a vidíme také tuto nenávist namířenou proti Židům kolektivně. Proti židovskému státu.

Izrael je terčem stejných nadávek a stejného označování, které byly vznášeny proti židovskému národu od nepaměti. Islámský extrémismus zahrnul nejvíce neslýchaný antisemitismus do vražedných doktrín. Vidíme to v Gaze, vidíme to v Rakkce, vidíme to v Teheránu. A nejsou to jen islámští extrémisté na Středním východě a v Evropě. Dokonce i respektovaní západní vůdci, formující veřejné mínění, se stávají spojovanými s nenávistí k židovskému národu a židovskému státu. Posedlost Židy, fixace na židovský stát, se vymyká jakémukoliv jinému racionálnímu vysvětlení.

Zatímco v celém regionu islamistické milice masakrují celé populace, zotročují a znásilňují ženy, vraždí křesťany a gaye, tak Rada OSN pro lidská práva opakovaně odsuzuje Izrael. Více než Severní Koreu, více než Írán, více než Sýrii, více než je všechny dohromady. Něco se prostě nezmění. Ale jedna věc se změnila. My jsme se změnili. Židé se změnili. My už nejsme lidé bez vlasti donekonečna hledající bezpečné útočiště. Už nejsme bezmocnými lidmi žebrajícími u jiných států o ochranu. Dnes jsme nezávislým a suverénním národem v naší vlastní domovině. Dnes se můžeme stavět proti hlasům nenávisti a těm, kteří chtějí vidět naši zkázu. Dnes se můžeme bránit a hájit naši svobodu. Změnili jsme se a vzpřímeně otevřeně a zřetelně mluvíme a bráníme se.

Ale kde je Evropa? Kde je zbytek civilizace? Když stát jako Írán a hnutí jako Islámský stát v Iráku a Levantě DAESH a Hnutí islámského odporu HAMAS otevřeně deklarují svůj cíl spáchat další holocaust. Nedopustíme, aby se to stalo. Ale Evropa a zbytek světa musí dnes povstat spolu s námi. Ne kvůli nám – kvůli sobě. 

 

Zdroj a video s českými titulky: https://www.youtube.com/watch?v=t6idDQK1seQ

 

Čtěte na podobné téma:

Deset příkladů toho, jak je s Izraelem jednáno rozdílně