Gatestone Institute v USA (Germany: A Koran in Every Household z 11.4.2012) - Islámští radikálové v Německu zahájily bezprecedentní celonárodní kampaň na distribuci 25 milionů výtisků koránu, které byly přeloženy do německého jazyka, s cílem umístit zdarma výtisk koránu do každé domácnosti v Německu. Tato masová náborová kampaň - tzv. Projekt "Četba!" - je organizována desítkami islámských saláfistisckých skupin lokalizovaných ve městech po celém Německu, stejně jako v Rakousku a ve Švýcarsku. Saláfismus je větví radikálního islámu, praktikovaného v Saúdské Arábii, který se snaží založit islámskou říši (chalífát) na celém Blízkém východě, v severní Africe a v Evropě - a časem po celém světě. Chalífát by se řídil výhradně islámským právem šaría, které by se vztahovalo, jak na muslimy, tak i na nemuslimy. Saláfisté také věří, že demokracie stejně jako ostatní západní politické systémy musí být zničena, protože je to člověkem vytvořená forma vlády.

I když německá zpravodajská služba, Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), považuje saláfistické skupiny za hrozbu pro německou bezpečnost, mají saláfisté v zemi volné pole působnosti a saláfističtí kazatelé jsou známí pravidelným kázáním nenávisti vůči Západu v mešitách a modlitebních centrech, které se šíří po celém Německu. Kampaň na umístění koránu do každé německé domácnosti je vedena saláfistou z Rheinlandu Ibrahimem Abou-Nagiem, palestinským kazatelem nenávisti, který vede radikální islámskou skupinu s názvem "Pravé náboženství". V září 2011, němečtí státní zástupci zahájili vyšetřování Abou-Nagie poté co vyzval k násilí vůči nevěřícím na videích umístěných na internetu. Ve svých kázáních, Abou-Nagie idealizuje islámské mučednictví a říká, že islámské právo šaría je nad německou ústavou. Upřímě věří, že hudba by měla být zakázána, že homosexuálové by měli být popravováni a že cizoložníci by měli být ukamenováni. 

Abou-Nagie má desítky tisíc následovníků po celém Německu. Mezi nimi i dva německé muslimské konvertity, kteří jsou podezřelí z terorismu, kteří byli vyškoleni Abou-Nagie a nedávno zatčeni vanglickém Doveru, poté, co jim britská pohraniční policie prohledala zavazadla a našla dokument zvaný "Jak postavit bombu v kuchyni tvojí mámy", což je článek z anglicky psaného magazínu "Inspire", vydávaného Al-Kajdou v Jemenu. V jednom videu Abou-Nagie říká svému publiku, že "ten, kdo následuje křesťanskou Bibli nebo židovskou Tóru místo islámského koránu, skončí na věky v pekle." Není tak divu, že se Abou-Nagie vidí jako povolaným zachránit německý lid od hněvu Aláha, díky jeho přistoupením k islámu. K dosažení tohoto cíle, Abou-Nagie založil projekt "Četba!", který distribuuje desítky milionů kopií koránu po celém Německu. Kampaň je nyní v plném proudu. Více než 100 saláfistických "Informačních stánků" již bylo zřízeno v desítkách německých měst a to zejména v regionech Severního Porýní-Vestfálska, Dolního Saska, Hesenska a Hamburku.

Přístup Abou-Nagie je jednoduchý a efektivní: němečtí muslimové jsou vyzýváni k nákupu kopii koránu (s červeným přebalem), za účelem financování bezplatného rozšiřování dalších kopií Koránu (s modrým přebalem). Kromě veřejně šířeného koránu na ulicích a tržištích si nemuslimové mohou objednat zdarma kopii koránu na internetové webové stránce s názvem hausdesqurans.de. Podle Abou-Nagie už saláfisté rozdali více než 300 tisíc německých překladů koránu a pátý dotisk z desetitisíců dalších kopií byl již objednán v tiskárně, která se nachází v Bádensku-Württembersku. Během prodlouženého křesťanského velikonočního víkendu od 5. do 9. dubna 2012 vstoupil projekt "Četba!" do nové fáze. Podle berlínského deníku Die Welt, zahájili saláfisté "frontální útok" proti lidem jiného vyznání a proti "nevěřícím". Dne 7. dubna 2012, například projekt "Četba!" organizoval celonárodní kampaň distribuce koránu v 35 německých městech, včetně Berlína, Kolína, Drážďan, Frankfurtu, Hamburku, Hannoveru, Heidelbergu, Konstanze, Mnichova a Osnabrücku.

Podle Die Welt se německé úřady dívají na projekt Koránu, který fundamentalisté používají jako náborový nástroj, jako na "nejvíce znepokojující" kampaň radikálního islámu. Bezpečnostní analytici říkají, že kampaň je také trikem pro styk s veřejností v úmyslu přesvědčit Němce, že saláfisté jsou transparentní a "občansky přátelští." Ve snaze zlepšit svoji image odstranili saláfisté ze svých "informačních stánků" veškerou literaturu o roli žen v islámu nebo nadřazenosti islámského práva šaría nad demokracií. Navíc, německý překlad Koránu zeditoval mnoho z veršů, které vyzývají muslimy, aby vedli válku proti nevěřícím. Podle BfV, německé zpravodajské služby, je německá verze koránu "poněkud ne-kontroverzní." Německé úřady také tvrdí, že projekt "Četba!" je organizován islamistickými sítěmi, které zastávají extrémistický pohled na svět a militantní ideologii.

Mluvčí berlínského oddělení BfV pro Die Welt uvedl, že "cílem této kampaně je pomoci získat ty, kteří mají zájem přijít do kontaktu se saláfistickou scénou, za účelem jejich ovlinění v rámci jejich extrémistických politických ideologií." I když ne každý, kdo si vezme Korán do svého domova bude konvertovat k islámu, tak německé úřady tvrdí, že projekt "Četba!" Abou-Nagie zakládá živnou půdu pro anti-ústavní ideje. V každém případě počet islámských radikálů v Německu stoupá. Podle BfV, existuje odhadem asi 29 islamistických skupin v Německu s 34 720 členy či příznivci, kteří představují velkou hrozbu pro vnitřní bezpečnost. Mnozí z nich chtějí vytvořit v Německu "stát podle koránu", protože věří, že islámské právo šaría je božským nařízením, který má nahradit všechny ostatní právní systémy.

Šéf německých policejních sborů (DPolG), Rainer Wendt uvedl pro hamburgské noviny Bild, že je znepokojen z přítomnosti tajných islámských spících buněk tvořených muslimskými imigranty a konvertity v Německu. Vyzval pro najímání tajných agentů infiltrujících se do islámského prostředí. Je to "jediný způsob, jak monitorovat scénu", řekl Wendt. "Radikální islamisté žíjí v Německu všude a nikde. Nelze vyloučit, že ten milý mladý muž od vedle, který každé ráno přináší babičce její čerstvý chléb, není ve skutečnosti islámský spící agent a terorista", varoval Wendt. BfV je zvláště znepokojena muslimskou mládeží, která je náchylná k "rychlým radikalizačním vzorcům" a která má "vysokou ochotu pro použití síly" a "pro útok." Někteří z nich jsou pod dohledem ze strany bezpečnostních orgánů, říká Wendt. BfV také sleduje nárůst on-line islamistické propagandy, z nichž většina varuje muslimy, aby se neintegrovali do německé společnosti. S odhadovanými 4,3 miliony muslimy má Německo druhou největší islámskou populaci v západní Evropě po Francii. Někteří z islamistů jsou Němci, kteří v poslední době konvertovali k islámu. To zahrnuje i bývalého boxera Pierra Vogela, který konvertoval k islámu a studoval v Saúdské Arábii. Nyní je islámským kazatelem, který kritizuje muslimskou integraci do německé společnosti.

Mnoho německých konvertitů k islámu jsou sociálně vyloučení, s nedokončenými školami, ve/po výkonu trestu a radikální islám jim dává respektováníhodnost, říká německá bezpečnostní služba. Někteří z místních muslimských radikálů jsou odcizeni od německé společnosti vlivem práva šaría, které nyní soupeří s německým systémem trestního soudnictví ve všech větších městech v Německu. Usnesení dosahovaná muslimskými smírčími soudci často znamená, že pachatelé se vyhnou dlouhým trestům odnětí svobody, díky vysokým finančním náhradám nebo odpuštěním dluhů obětem, v souladu s právem šaría. To podněcuje nedůvěru v existující právní systém, říkají analytici. Podle Kirstena Heisiga, autora knihy "Konec trpělivosti". V Německu "nám právo utíká mezi prsty a stěhuje se do ulic nebo do paralelního systému, ve kterém imám nebo jiný zástupce koránu určuje co je třeba udělat."

 

Čtěte na podobné téma:

Rozrůstání islámského práva šaría v Německu

Představení "Gatestone Institute" v USA a 10 jeho analýz o islámu