Mekka je rodištěm proroka Mohameda a posvátným městem islámu, kam je ne-muslimům vstup zakázán a je ukázkou náboženského aparteidu panujícího v království Saudské Arábie, zemi která stojí na základech islámské víry a práva šaría.

V Mekce žije na 2 miliony obyvatel a ročně ji navštíví na 15 milionů muslimů, přičemž jen v rámci náboženské pouti Hadždž na 2-3 miliony poutníků. Pod vládou Saudské Arábie je od roku 1924 a během této doby v ní bylo zbouráno přes 95% historických památek - některých i přes tisíc let starých.

 

Mekka je pro muslimy středem světa, ke kterému se 5x denně modlí. Vedle toho je pomyslným středem časových zón od roku 1884 základní (nultý) poledník procházející Greenwichskou Královskou observatoří v Londýně. Skupina muslimských představitelů v čele s šejkem Yusufem al-Qaradawiem na konferenci dne 21.4.2008 v katarském městě Doha prohlásila, že by mohl být londýnský Greenwich Mean Time nahrazen časovovým pásmem procházejícím Mekkou, protože je toto posvátné město centrem světa a Mekka by měla být i referenčním bodem pro světový čas a ne Londýn.

Zatím tento požadavek zůstal nevyslyšen, nicméně v roce 2012 zde byla za přispění rodiny Bin Ladina postavena 6x vyšší hodinová věž Abraj Al Bait než jakou je londýnský Big Ben a která jej také svým vzhledem připomíná a napovídá, že na tuto ambici nebylo představiteli islámského světa Ummy rezignováno.

Hodinová věž s hotelem Abraj Al Bait se začala stavět v roce 2004 a dokončená byla v roce 2012. Má největší průměr svých ciferníků na světě, dosahujících 43 metrů. Podle saúdského ministerstva náboženských nadací se konečná cena vyšplhala na cca 15 miliard dolarů (cca 360 miliard Kč). Hodinová věž je také opatřena islámskou symbolikou a texty a 5x denně upozorňuje na modlitební čas i pomocí zeleného podsvícení ciferníků a velkolepé světelné show viditelné až 30 kilometrů daleko. Čas pro modlitby je všude po světě vždy ve stejných termínech, podle času jaký je v městě Mekka.

Je tak jen otázkou, kdy představitelé islámského světa Ummy opět vznesou požadavek, aby se Mekka stala i pomyslným středem světa podle časových zón, s cílem symbolického uznání významnosti islámu dominujícího světu.

 

Čtěte na podobné téma:

Saudská Arábie: Islámský genderový a náboženský aparteid