Jeho 232 stránková kniha z roku 1997 Velká šachovnice obsahuje shrnutí globálních problémů z hlediska udržení americké převahy na prahu 21. století a analyzuje souboj o kontrolu tzv. euroasijského masivu, kde se vyskytuje největší část světové populace, přírodních zdrojů a hospodářské aktivity, které vysvětlují současné události na Ukrajině a v oblasti Blízkého východu a na které by mělo být pohlíženo i z tohoto geostrategického úhlu pohledu. Zajímavými citacemi z knihy jsou: 

- „Amerika je nyní jediná světová supervelmoc a Eurasia je hlavní světová aréna. Odtud, co se stane rozložení moci na euroasijském (nad)kontinentu, bude mít rozhodující důležitost vzhledem ke globálnímu prvenství Ameriky a jejímu historickému odkazu."

- „Je nasnadě, že prvořadý zájem Ameriky je pomoci ujistit se, že žádná velmoc nepřijde získat kontrolu nad tímto geopolitickým místem a že světové společenství k němu odstavilo finanční a ekonomické překážky.“

- „To, jak Amerika „zvládne“ Euroasii, je kriticky důležité. Mocnost, která ovládá Euroasii, by vládla třemi nejpokročilejšími a ekonomicky nejproduktivnějšími oblastmi. Pouhý letmý pohled na mapu též napovídá, že nadvláda nad Euroasií by téměř automaticky s sebou nesla za následek podřízenost Afriky, což by Západní polokouli a Oceánii stavělo na místo geopoliticky okrajové části tohoto centrálního světového nadsvětadílu. Okolo 75 % světové populace žije v Euroasii a taktéž je tam většina světového fyzického bohatství, jak v jeho podnicích tak pod povrchem její půdy. Euroasie čítá 60 % světového HDP a okolo 3/4 známých světových energetických rezerv."

 

Čtěte na podobné téma podrobnější rezenci na: Zbygniew Brzezinski: Velká šachovnice