Gatestone Institute v USA ("Spain: Barcelona's Would-Be Beheaders" z 25.4.2015) - Policie v severovýchodním španělském regionu Katalánsku zatkla jedenáct členů džihádistické buňky, kteří plánovali setnout hlavu náhodně vybranému člověku v Barceloně.  Buňka, o které státní zástupce řekl, že aktivně rekrutovala džihádisty pro islámský stát, je také obviněna z plánování bombových útoků na veřejných a soukromých budovách v Katalánsku, včetně židovského knihkupectví v Barceloně. Zatčení způsobilo obnovení pozornosti na spirálu stupňujícího se problému radikálního islámu v Katalánsku, které má jednu z největších muslimských menšin v Evropě. Buňka - známá jako Islámské bratrstvo pro kázání džihádu - byla zadržena 8. dubna, kdy více než 350 policistů provedlo sedm razií v pěti katalánských městech. Podle policie bylo hlavním cílem buňky ukázat, že teroristické útoky, jako jsou ty, které páchá Islámský stát v Iráku a Sýrii by mohly být prováděny také na Západě.

Prokurátoři tvrdí, že mimo jiné skupina plánovala unést náhodného veřejného představitele, obléci jej do oranžových šatů a natočit jeho setnutí hlavy. Skupina také údajně plánovala unést kvůli výkupnému manažerku pobočky Banco Sabadell, místní katalánské banky, jako způsob, jak financovat své teroristické činnosti. Zdá se, že poprava měla přimět banku zaplatit výkupné. Podezřelými je deset mužů a jedna žena, všichni ve věku 17 až 45 let. Pět z podezřelých jsou španělští občané, pět je z Maroka a jeden je z Paraguaye.

Vůdce buňky byl identifikován jako Antonio Saez Martínez, Španěl, který konvertoval k islámu po svatbě s muslimskou ženou. Je také známý jako "Ali Holič" Martínez a pracoval jako kadeřník v Barbera del Valles na předměstí Barcelony. Podle desetistránkového příkazu k zadržení, podepsaném Santiago Pedrazem, soudcem nejvyššího soudu v Madridu, tak španělská rozvědka odposlouchávala nejméně čtyři telefonické hovory mezi Martínezem a dalšími členy buňky, ve kterých mluvili o radikálním islámu a plánovali útoky v Katalánsku. Potenciální cíle zahrnovaly jak policejní a vojenská zařízení, tak budovu Katalánského parlamentu. Martínez je známým španělského neonacisty Diega José Fríase Álvareze. Oba prý sdílí vzájemnou nenávist k Židům a údajně projednávali bombové útoky na židovské cíle v Barceloně, včetně synagog a Židy vlastněné podniky.

Policejní razie v Alvarezově domově odhalila velké množství zbraní, včetně granátů, vojenských střelných zbraní, střeliva a zaměřovačů do pušek. Soudní dokumenty ukazují, že Álvarez také dal zbraně a výbušniny Martínezovi. Policie, která vpadla do domova Martíneze našla jak knihy k výrobě bomb, tak velké množství chemických látek. Věří, že experimentoval s chemickými látkami ve snaze vytvořit podomácku vyrobené výbušniny.

Policie také objevila u Martíneze doma množství knih o radikálním islámu, včetně textů předních Saláfistů a knih o Islámském státu a Muslimském bratrstvu. Ostatní tituly zahrnovaly "Manuál pro rekrutování od Al-Káidy" a "Anarchistickou kuchařku". Soudní dokumenty ukazují, že se Martínez stal radikálem za velmi krátkou dobu. Osobní deník nalezený v jeho domě obsahuje záznam ze dne 13.července 2012, v den jeho konverze, který zní: "Moje konverze k islámu byla pro mě rozhodujícím okamžikem...jsem s tímto novým závazkem velmi šťastný a být muslimem v křesťanském světě ovládaném nevěřícími a bezvěrci...mým posláním je, abych se stal dobrým muslimem a dělal to, co je nezbytné k dosažení cíle [ráje]." Jen o tři měsíce později, v zápisu ze dne 14.září 2012, Martínez zmínil poprvé džihád. Napsal: "Každý den jsem víc přesvědčen, že se největší mučedníci nestanou mučedníky, protože chtějí, ale kvůli dlouholetému muslimskému utlačování. Jsem přesvědčen, že v určitém okamžiku v budoucnosti se přidám do služeb celosvětového džihádu". V zápisu ze dne 26.října 2012, Martínez napsal: "Pořád věřím ve vnitřní džihád, ale ještě důležitější je vnější džihád. Po dlouhé četbě, jsem přesvědčen o tom, že svět je rozdělen na dva tábory: celosvětový džihád proti křesťanům a židům."

Soudní dokumenty identifikovaly dalšího klíčového člena buňky jako Saida Touaye, Maročana, jehož internetová činnost byla sledována španělskou policií. Touay údajně oslavoval islámský stát a sledoval videa radikálních islámských kazatelů. Podle dokumentů byl Touay obzvláště okouzlený videi, které ukazovaly extrémní násilí, včetně exekucí. Touay byl také odposlechnut, když navrhoval útoky na místa v Barceloně. Policie našla desítky fotografií v jeho mobilním telefonu, včetně významných hotelů, policejních budov a nákupních center, které buňka údajně studovala k určení jejich slabých míst v zabezpečení.

Policie také sledovala pohyb Gonzala Cabezase, dalšího španělského islámského konvertity. Podle soudního dokumentu se Cabezas setkal s ostatními členy buňky v Martinezově kadeřnictví 13. září roku 2014, kde skupina řešila dříve zmíněný únos. 14. března 2015 policie sledovala Cabezase, jak fotografuje hotely v blízkosti olympijského stadionu v okrsku Montjuic v Barceloně. Cabezas zjistil, že je sledován a používal "bezpečnou" telefonní volací kartu, ale jeho krytí bylo odhaleno, když jej jeho přítelkyně náhodou volala na jeho bezpečné číslo.

Policie tvrdí, že operace, která rozbila tato buňku znamená dosud jedno z nejdůležitějších vítězství v boji proti islámskému terorismu v Katalánsku, kde žije 465 tisíc muslimů, kteří tvoří více než 6% z celkového 7,5 milionového katalánského obyvatelstva. Katalánsko má nejen největší muslimskou populaci ve Španělsku, ale také největší koncentraci radikálních islamistů v Evropě a je hlavním centrem pro saláfistický džihádismus na kontinentě. Španělská rozvědka je přesvědčena, že polovina ze sta saláfistických mešit působící ve Španělsku se nachází v Katalánsku. Ale hodně problémů s radikálním islámem si Katalánsko způsobilo samo.

Muslimská masová imigrace byla klíčovým prvkem katalánského hnutí za nezávislost po mnoho desetiletí. Ve snaze podpořit katalánský nacionalismus a katalánský jazyk, tak Katalánské strany za nezávislost úmyslně podporovaly imigraci z muslimských zemí po více než tři desetiletí v přesvědčení, že tito přistěhovalci - na rozdíl od těch z Latinské Ameriky - se naučí katalánský jazyk spíše než že budou mluvit španělsky. Ale mnoho z těchto přistěhovalců se připojuje k saláfismu, radikálně anti-západní ideologii, která se snaží zavést islámské právo šaría v Katalánsku a jiných částech Evropy. Zlověstným znamením pro budoucnost Katalánska jsou saláfističtí kazatelé - kteří kategoricky odmítají demokracii, protože je formou vlády navržené člověkem oproti navržené bohem - vyzývají muslimy, kteří mohou hlasovat aby podporovali katalánské separatistické strany jako prostředek pevně zřizující islamismus v Katalánsku.

Abdelwahab Houzi, saláfistický džihádistický kazatel v katalánském městě Lleida, prohlásil: "Muslimové by měli hlasovat pro strany za nezávislost, protože ony potřebují naše hlasy, ale to co nevědí, je to, že jakmile nám bude umožněno volit, tak budeme všichni hlasovat pro islámské strany, protože my nevěříme na levici nebo pravici. To nám umožní získat místní rady a jak začneme hromadit moc v autonomní oblasti Katalánska, tak islám začne být do společnosti včleňován."

 

Čtěte na podobné téma:

Britská ministryně vnitra islámským extremistům: "Hra začala"