Protože jsem v posledních 3 letech celkem poctivě díky předvolebním kampaním za Svobodné projížděl křížem krážem Olomouckým krajem, tak jsem zaregistroval více příkladů špatného dopravního značení. Rozhodl jsem se proto zkusit iniciovat změnu dopravního značení a projít tímto formálním procesem alespoň v rodném Kostelci na Hané a jeho nejbližším okolí. Dne 13.1.2015 jsem proto zaslal referentovi SpStÚ a silničního správního úřadu odboru dopravy magistrátu města Prostějova email se dvěmi žádostmi o stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích.

V prvním případě pro místo úpravy Kostelec na Hané, začátek cyklostezky u občerstvení DEPO, kde na sloupku dopravní značky C08a „Stezka pro cyklisty“ jsou umístěny jiné značky nestandardních typů bez vztahu k dopravním informacím porušující tak § 5 odst. 5 vyhlášky 30/2001 Sb. „Na dopravních značkách a jejich sloupcích, stojanech nebo konstrukcích, na dopravních zařízeních a na zařízeních pro dopravní informace nesmí být vyznačeno nebo umístěno nic, co nesouvisí s dopravní značkou, dopravním zařízením nebo zařízením pro dopravní informace.“

    

A v druhém případě pro místo úpravy silnice 37752 – začátek obce Lešany ze směru od Ohrozimi, kde je umístěna značka formátu E12 „Text“, na které ale není informace týkající se dopravy. Umístění na sloupku dopravní značky IS12a „Obec“, porušující tím také § 5 odst. 5 vyhlášky 30/2001 Sb.

   

Přičemž přílohami daných žádostí byla také magistrátem následně vyžádaná "písemná stanoviska Policie ČR - DI Prostějov a ověřené situace návrhů DZ Policií ČR - DI Prostějov" na základě nichž je pak rozhodnuto. Potěšilo mě, že na toto téma vyšel za 3 týdny článek "Řidiče vítají značky zakazující podomní prodej. Obce si tím zavařily" a další měsíc jiný článek "Zákaz podomního prodeje na značky nepatří. Obce ho musely sundat", které popisovaly obdobné situace a potvrzovaly správnost mnou podaných žádostí. I když jsem zatím (do 28.4.2015) nedostal žádné vyrozumění o vyřízení daných žádostí nebo oznámení o jejich zamítnutí, jsem za cca 3 měsíce od zaslání žádostí dne 17.4.2015 zaregistroval provedení požadovaných změn dopravního značení.

   

 

Čtěte na podobné téma:

Zbavme se mýtu, že neoplocený pozemek je veřejné prostranství

Proč jako krajský předseda Svobodných neprodlužuji členství v 2015