Po sérii článků blogu s citáty selského rozumu o politické, ekonomické nebo osobní svobodě od autorů jako Ralf NaderRon PaulJamese BovardThomas SowellJanusz Korwin nebo P. J. O´Rourke, které zpravidla vybírám a čerpám z webu www.brainyquote.com jsem zde překvapivě objevil také větší množství zajímavých citátů od současného ruského prezidenta Vladimíra Putina, které podle mě výstižně odrážení jeho politiku. Vybral jsem tak a přeložil 20 jeho citátů, které zní:

1) Každý komu nechybí Sovětský svaz nemá srdce. Každý kdo jej chce zpět nemá rozum.

2) Ve 20. století udělal Sovětský svaz úlohu státu absolutní. V dlouhodobém horizontu to sovětskou ekonomiku udělalo zcela nekonkurenceschopnou. Tato lekce nás vyšla draho. Jsem si jist, že nikdo nechce vidět, že se lekce bude opakovat.

3) Rusko se brzy nestane, pokud se tak kdy stane, druhou kopií Spojených států nebo Anglie - kde mají liberální hodnoty hluboké historické kořeny.

4) Posilování naší státnosti se občas záměrně interpretuje jako autoritářství.

5) V souladu s ústavou Ruské federace, jsou otázky zahraniční politiky a obrany plně v rukou prezidenta.

6) Rusko potřebuje silnou státní moc a mít ji musí. Ale nevolám po totalitě.

7) Nikdo a nic nezastaví Rusko na cestě k posilování demokracie a zajišťování dodržování lidských práv a svobod.

8) Stalinismus je spojen s kultem osobnosti a masivním porušováním zákona s represemi a věznicemi. Nic takového v Rusku není a doufám, že už nikdy nebude.

9) Musíte se řídit zákony a to vždy, ne jen když vás chytnou u srdce.

10) Naše společnost, včetně liberálů, musí pochopit, že pořádek být musí.

11) Cromwell byl stejně krvavým diktátorem, jakým byl Stalin.

12) Historie dokazuje, že všechny diktatury, všechny formy autoritářské vlády jsou přechodné. Pouze demokratické systémy nejsou přechodné. Bez ohledu na nedostatky, lidstvo nevymyslelo nic lepšího.

13) Někdy je nutné být sám, aby se prokázalo, že máte pravdu.

14) Úkolem vlády je nejen nalévat do hrnečku med, ale někdy podávat i hořký lék.

15) Politika by neměla zasahovat do sportu. A sport by měl politiku ovlivňovat. 

16) V mezinárodním právu existuje jak princip územní celistvosti, tak právo na sebeurčení.

17) Osoba, která přijímá finance ze zahraničí za svoji politickou práci a slouží tak nějakým cizím zájmům, nemůže být v Rusku politikem.

18) Pokud národ není schopen udržovat se a reprodukovat, pokud ztrácí vitalitu a ideály, pak nepotřebuje zahraniční nepřátele - rozpadne se tím sám.

19) Miliony lidí po celém světě čím dál více vidí Ameriku ne jako model demokracie, ale jako stát spoléhající se pouze na hrubou sílu, vytvářející koalice pod heslem "Buď jste s námi, nebo proti nám."

20) Jsem nejbohatším mužem a to nejen v Evropě, ale na celém světě. Sbírám pocity. Jsem bohatý v tom, že mě lidé v Rusku dvakrát pověřili vedením velkého národa, jakým je Rusko – věřím, že to je moje největší bohatství.

 

Zdroj:

http://www.brainyquote.com/quotes/authors/v/vladimir_putin.html